08 Disember 2023 | Pertandingan Memasak SM Sains Kuching

TEGAS Community Innovative Learning (TCIL) pada hari ini telah menghadiri Pertandingan Memasak SM Sains Kuching. Pertandingan ini merupakan anjuran Unit Bimbangan dan Kaunseling Sainsku dengan kerjasama Tabung Ekonomi Gagasan Anak Sarawak (TEGAS) dan Kuching Skills College (KSC).

TEGAS, sebagai sebuah badan yang turut mempromosikan bidang TVET berperanan sebagai fasilitator dalam pertandingan ini dengan menyediakan peralatan serta hubungan kerjasama dengan Kuching Skills College bagi tujuan bimbingan dan penilaian.

Melalui pertandingan memasak yang bertemakan ‘Fast & Furious Cooking’, seramai 90 pelajar Tingkatan 4 dari SM Sains Kuching telah didedahkan dengan kaedah memasak yang betul bagi menyediakan pelbagai sajian makanan berkhasiat & seimbang. Program sebegini juga dapat melengkapkan mereka dengan pengetahuan memilih makanan yang lebih sihat untuk sajian, selain menggalakkan kreativiti di dapur.

Kami berharap melalui pertandingan ini akan dapat melahirkan lebih banyak bakat dalam kalangan pelajar dalam bidang TVET seperti bidang seni kulineri.

#TEGASCommunityUpdate#DigitalInnovation4All